MÂNDRIA DE A FI CONSTRUCTOR
Construcțiile au însoțit omenirea din cele mai vechi timpuri, în forme primitive la început, ca adapost împotriva animalelor sălbatice și a condițiilor naturale, la forme tot mai complexe și variate, în acord cu nevoile generate de societatea umană, mereu în dezvoltare și transformare.
Pin rolul pe care îl îndeplinesc în desfășurarea normală a vieții și a activităților sociale, spirituale și materiale, în condiții de influență a factorilor naturali și a mediului de exploatare, construcțiile dobândesc o puternică componentă socială în care exigențele utilizatorilor reprezintă elemente esențiale de plecare în procesul de concepție, proiectare, alcătuire și exploatare.
În acest sens, proiectarea și execuția construcțiilor trebuie să asigure satisfacerea unui complex de cerințe de ordin funcțional, siguranță în exploatare, durabilitate, confort, estetice, încadrare în mediul construit, de întreținere și exploatare, etc.
Astfel, pornind de la definirea și rolul unei construcții, rezultă importanța și responsabilitatea tuturor participanților la realizarea acesteia, indiferent de formă, mărime sau complexitate architectural-structurală, participanți definiți în mod generic: constructori.
Primele înscrisuri referitoare la responsabilitatea celui care realizează o construcție, sunt cuprinse în Codul lui Hammurabi, în jurul anului 1760 î.Hr, iar prima descriere într-o formă organizată a însușirilor calitative pe care o construcție trebuie să le dobândească la edificare, o întalnim în lucrarea ,,De Architectura”, întocmită de arhitectul Vitruvius, exprimate prin: utilitas (utilitate), firmitas (durabilitate), venustas (estetică).
Sunt doar cateva elemente care subliniază imporțanta și responsabilitatea constructorului în procesul de concretizare a muncii sale, consfințite din timpuri străvechi în coduri de legi, statuate în zilele noastre prin reglementări tehnice și legi specifice, precum și însușirile calitative atribuite inițial unei construcții, consemnate în scrierile vremii sub diverse formulări, până la exigențele de performanță cuantificate prin criterii/niveluri de performanță, în zilele noastre.
Prin aceste date de prezentare generală, s-a dorit o introducere corectă în această frumoasă și fascinantă lume a construcțiilor, în care responsabilitatea și rigoarea tehnică sunt răsplatite prin satisfacția muncii împlinite în edificiile realizate, care dăinuie peste timp în admirația și văzul tuturor, iar efortul și dăruirea necondiționată reprezintă mândria de a aparține acestei ,,nobile îndeletniciri’’.
Această frumoasă și nobilă profesie a fost îmbrățișată și de subsemnatul acestor înscrisuri, care a optat pentru Liceul industrial de construcții și arhitectură din Baia Mare, Județul Maramureș, iar după absolvire, pentru Facultatea de Construcții din cadrul Institutului Politehnic Iași.
Satisfacția și mândria de a fi constructor m-a însoțit din plin în activitatea profesională desfașurată la edificarea a peste 150 de obiective de investiții, de mare varietate funcțională și complexitate structurală, care îmi trezesc amintiri de neuitat ori de câte ori mă aflu în preajma lor.
Sunt edificatoare în acest sens, lucrările de la Centrala atomoelectrică Cernavodă – Unitatea 4, Sala mașini, Metrou București – Stația Universitate, Locuințe București, Hale de producție si construcții anexe pentru industria zaharului, Hale de producție si construcții anexe pentru industria coloranților, Hale de producție si constructii anexe pentru industria celulozei și hârtiei, Hale de producție pentru industria cosmetică, Fermă de pui carne, Fermă de găini ,,linii pure”, Complex de porci, Locuințe colective și unifamiliale în județul Brașov și județe limitrofe, Rețele de canalizare menajeră și pluvială, Hale de producție pentru accesorii piese auto Mercedes - Rolem Codlea, Pod peste pârâul Homorod- Cața, Jud. Brașov, Rezervoare de apă, Turnuri de răcire, Buncăre și silozuri, Coșuri de fum, Estacade tehnologice si de traversare cursuri de apa, Construcții pentru centrale termice, Hale de depozitare, Lucrări de reabilitare structurală si termică, etc.
Experiența profesională dobândită în activitatea de execuție, proiectare tehnologică și structurală, pe diverse paliere de responsabilitate, s-a împletit frumos cu activitatea didactică desfașurată de peste 20 ani în cadrul Facultății de Construcții- Universitatea Transilvania din Brașov, asigurând o baza solidă de cunoștințe transmise seriilor de studenți care au frecventat și frecventează cursurile acestei instituții de învățământ tehnic superior.
De asemenea, contractele de cercetare aplicată, derulate pentru diverse entități publice locale și din mediul economic, de către Universitatea Transilvania Brașov, prin Facultatea de Construcții, au reprezentat concretizarea cunoștințelor teoretice și a rezultatelor obținute în urma investigațiilor de laborator și ,,in situ’’, sprijinite însă pe o solidă experiență profesională în practica construcțiilor.
Mândria de a fi constructor m-a însotit pe tot parcursul carierei profesionale și este accentuată în fiecare an de generațiile de studenți, care încheie procesul de pregătire didactică și se alatură după absolvire, încrezatori și entuziaști, acestei mari familii a constructorilor.
Față de cele prezentate, doresc să exprim admirația, respectul și profunda considerație pentru toți cei care au îmbrățișat aceasta nobila profesie si continuă cu devotement, mândrie profesională și dăruire, îndeletnicirea ilustrului constructor, ing. Anghel Saligny și a întregii galerii de specialiști în construcții, alături de urarea: LA MULȚI ANI!